Waar op letten bij het kiezen van een broker

Beleggen gaat tegenwoordig in vrijwel alle gevallen online. Bovendien is beleggen een interessant alternatief voor de spaarrekening. Wie belegt heeft namelijk kans op een beduidend hoger rendement dan bij het traditionele sparen het geval is. Daar staat overigens wel wat extra risico tegenover want beurskoersen kunnen uiteraard fluctueren. Wilt u gaan beleggen dan kunt u gelukkig zelf bepalen hoeveel risico u wilt lopen. Traditionele aandelen van stabiele bedrijven brengen een gering risico met zich mee, hefboomproducten zoals CFD’s (contract for difference) brengen een relatief groot risico met zich mee. Wanneer u gaat beleggen is het dus gewoon een kwestie van een persoonlijke afweging maken en van start gaan. Het juiste platform kiezen is dan wel belang. En daarom is get heel belangrijk om de verschillende brokers te vergelijken.

Kies de juiste broker
Voor het handelen in beleggingsproducten maakt u gebruik van een gespecialiseerde tussenpersoon. Deze partij wordt een roker genoemd. Er zijn een groot aantal verschillende brokers actief met elk hun eigen (online) platform waarop gehandeld kan worden. Welke broker het best bij u past is afhankelijk van het type belegger dat u zelf bent. U moet de brokers vergelijken op verschillende punten. Bijvoorbeeld op het type beleggingsproducten dat ze aanbieden. Wilt u alleen handelen in aandelen of opties? Of wilt u ook de mogelijkheid hebben om in futures, obligaties of grondstoffen te handelen. Het antwoord op die vraag bepaalt al voor een groot gedeelte bij welke broker(s) u uitkomt. Ook het bedrag waarmee u wilt gaan beleggen speelt een rol. Wie een relatief klein bedrag gebruikt om te beleggen wordt bij de ene broker waarschijnlijk beter bediend dan bij een broker die vooral gespecialiseerd is in cliënten met wat diepere zakken.

Hulp en informatie
Waar u naast de aangeboden beleggingsproducten en de hoogte van uw investering ook even naar moet kijken wanneer u een broker gaat kiezen is de mate waarin er door een broker ‘tips en tricks’ worden aangeboden. Vooral voor de beginnende belegger kan de mate van begeleiding en sturing van belang zijn bij het uitkiezen van de juiste broker. Beleggen kan namelijk soms best ingewikkeld zijn. Een beursplatform waarop relevante informatie wordt gedeeld en waarop u door professionals wordt geholpen wanneer u vragen hebt kan in zo’n geval best prettig zijn. Wanneer u een doorgewinterde belegger bent met een groot financieel en economisch inzicht is dergelijke ondersteuning natuurlijk weer een stukje minder noodzakelijk.

Kosten van het platform
Een punt dat natuurlijk nog even genoemd moet worden is het kostenplaatje. Een broker heeft vanzelfsprekend zelf ook financiële belangen (een broker is namelijk per definitie commercieel) en dus is het gebruikelijk dat ze per transactie een bepaalde ‘fee’ hanteren. Deze fee kan per broker verschillen. Naast de fee wordt er bij de meeste brokers bovendien een bedrag gevraagd als compensatie van het ‘lidmaatschap’ van het handelsplatform. U zal al de verschillende punten kortom goed moeten afwegen om tot de keuze voor de beste broker te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *