Libra: de cryptomunt van Facebook

Er wordt de laatste tijd erg veel aandacht besteed aan de nieuwe cryptomunt die door Facebook wordt ontwikkeld, Libra. Het is de bedoeling dat Libra gebruikt gaat worden op de platformen van Facebook en Whatsapp. Gebruikers zouden elkaar dan kunnen betalen. Hiermee zou Facebook in staat zijn goed te verdienen aan de munt en tevens ook om bijvoorbeeld via Facebook een concurrent voor eBay en Marktplaats op te zetten. De VS en Europa hebben inmiddels al kritiek geuit op de plannen van Facebook.

Voor wie is de Libra munt?

De Libra munt is in eerste instantie bedoeld voor particulieren die actief zijn op de netwerken van Facebook of Whatsapp. De bedoeling is dat zij betalingen kunnen verrichten zonder tussenkomst van een bank. Vooral voor landen waar het openen van een bankrekening niet zomaar geregeld is, zou Libra werkelijk een verschil kunnen gaan uitmaken. Het idee is overigens om na een bepaalde periode de Libra munt te introduceren bij bedrijven. De cryptomunt zou dan vervolgens gebruikt kunnen worden voor kleine aankopen zoals een kop koffie.

Libra geen bedreiging voor Bitcoin

Libra is geen bedreiging voor de Bitcoin. Sterker nog, sinds er in de media aandacht wordt besteed aan Libra, stijgt de Bitcoin in rap tempo naar oude recordhoogtes. Doordat de wereldbevolking via Libra in grote aantallen kennis gaat maken met cryptocurrency, kan de vraag naar andere cryptocurrency sterk verhogen. Mensen raken immers bekend met het gebruik ervan. En eenmaal bekend is de drempel om aan de gang te gaan met bijvoorbeeld Bitcoin een stuk kleiner.

Hoewel Libra waarschijnlijk geen bedreiging is voor de Bitcoin, kan het dat wel zijn voor betalingsverwerkers als Paypal en Adyen. Wanneer Libra en diens betalingssysteem dermate goed werken en mensen gewend raken aan het gebruik ervan, dan is de kans groot dat ook andere platformen ervoor gaan kiezen om gebruik te gaan maken van de munt.

Kritiek op Libra cryptocurrency

Vanuit Europa en de VS is inmiddels al de nodige kritiek geuit op de introductie van Libra. De VS wil eerst weten of Libra kan voldoen aan de financiële wetgeving en welke impact de munt zou kunnen hebben op het financieel systeem van de VS. Vanuit Europa worden vooral zorgen geuit over de regulering van de munt. Volgens Duitsland zet Facebook met het introduceren van de munt druk op centrale banken en financiële toezichthouders. De munt zou daarom constant onderworpen moeten worden aan financiële controle en zou ook niet in handen mogen zijn van een private onderneming.

Libra beschikbaar vanaf 2020

De bedoeling is dat gebruikers van Facebook en Whatsapp Libra kunnen gaan gebruiken vanaf 2020. Of dit gehaald wordt is nog maar de vraag, gezien de kritiek vanuit Europa en de VS. De tijd zal het ons leren.

Speculeren met Libra

Speculeren met de Libra cryptomunt heeft volgens kenners geen zin. De munt wordt namelijk hoogstwaarschijnlijk een zogenaamde 'Stable Coin'. Dat houdt in dat de waarde van de munt gekoppeld wordt aan die van onder andere de Euro en de Dollar. Daardoor zijn grote koersschommelingen zoals bij de Bitcoin hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk, tenzij de Forex markt in de soep loopt. Er valt qua belegging dus weinig te halen uit de Libra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *