Binaire opties: kansspel of belegging?

Binaire opties zijn een redelijk nieuw product. Na veel gesteggel heeft de AFM onlangs toch een vergunning afgegeven aan verschillende aanbieders om binaire opties te kunnen aanbieden aan hun klanten. Hoe zit dat nou met deze binaire opties? Gaat het hier om een kansspel of om een belegging?

Wat zijn binaire opties?
Binaire opties zijn een vrij nieuw handelsproduct waarbij de gebruiker over een bepaald tijdsbestek inzet op een koersdaling of stijging. Wanneer de gebruiker gelijk heeft ontvangt deze een bepaald percentage over zijn inzet als winst. Wanneer de gebruiker ernaast zat is deze zijn hele inzet kwijt. Het tijdsbestek waarin wordt geïnvesteerd in binaire opties is vaak kort. Binaire opties zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor de duur van 1, 2 of 5 minuten. Daarnaast bieden verschillende aanbieders van deze producten de mogelijkheid binaire opties te gebruiken over een tijdsperiode variërend van 1 uur tot twee dagen.

AFM ontvangt veel klachten over binaire opties
In de eerste maanden van dit jaar kreeg de AFM al ruim 40 klachten binnen over aanbieders van binaire opties. Hoewel deze klachten wel gericht waren op het product ‘binaire opties’, gingen de meeste van deze klachten over de uitbetalingen van de online brokers die te wensen over lieten. Over het product zelf kwamen een stuk minder klachten binnen. De AFM stelt dat binaire opties door de korte looptijd weinig meer te maken hebben met beleggen en veel meer weg hebben van een kansspel. Dit is zeker het geval wanneer een persoon zonder ervaring belegt met bijvoorbeeld een Martingale strategie (roulette strategie). Maar er zijn inmiddels ook genoeg redelijk serieuze handelaren die voor de handel in binaire opties gebruik maken van alle instrumenten die door professionele beleggers ook worden gebruikt. Is er dan nog steeds sprake van een kansspel? En wat als er wordt ingezet op een daytrade (1 dag als tijdsperiode)? Een dergelijk trade wordt namelijk ook veel gebruikt bij CFD’s.

Binaire opties zijn een risicovol product
Er is geen twijfel over het feit dat binaire opties grote risico’s met zich meebrengen. Hetzelfde geldt in bepaalde mate ook voor CFD’s. Maar het hangt er wel vanaf in wiens handen de binaire opties eindigen. Wanneer een beginner met gebruik van bijvoorbeeld de Martingale strategie een groot bedrag verliest op korte trades, lijkt het er inderdaad op dat binaire opties meer kansspel dan belegging zijn. Wanneer een professionele trader op basis van bijvoorbeeld een mededeling van de OPEC een trade plaatst op olie over een langere periode, heeft deze manier van handelen opeens veel meer weg van het handelen in CFD’s met als nadeel dat de trade aan een bepaalde tijd gebonden is. Hoewel binaire opties dus zeker risicovol zijn, is het alleen een kansspel in de verkeerde handen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *