Beleggingskansen in 2018

Verschillende beursanalisten presenteren deze maand weer hun beleggingstips voor 2018. Met sterke groeiverwachtingen voor de eurozone en de opkomst van de handel in cryptovaluta, wordt beleggen ook in 2018 weer erg spannend. Enkele belangrijke vragen daarbij zijn: welke aandelen moet ik kopen en wat kan ik met cryptovaluta? Wij zullen proberen in dit artikel antwoord te geven op deze vragen.

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta, ook wel cryptocurrency of cryptogeld, zijn digitale munten die geheel digitaal gemaakt worden door middel van het zogenaamde ‘miningproces’. Hoewel deze cryptovaluta bedoeld zijn om betalingen mee uit te voeren, is de interesse in cryptovaluta vooral groot onder beleggers en investeerders omdat de koersen van de verschillende cryptovaluta erg snel gestegen zijn in 2017. De algemene verwachting is dat de koersen van cryptovaluta ook in 2018 verder zullen stijgen.

De Bitcoin is veruit de meest populaire digitale munt op de markt. De Bitcoin is in 2018 gestegen met een ongelooflijk percentage van maar liefst 1900%. Waar de waarde van de Bitcoin begin 2017 stond op $1.000, is deze in december 2017 voor het eerst boven de $19.000 uitgestegen. Cryptocurrency kennen dus een zeer sterke volatiliteit, en dat kan aardig wat stress opleveren. Voor wie daar geen oren naar heeft is het beleggen in aandelen waarschijnlijk een stuk ‘rustgevender’.

Aandelen in 2018

De meeste analisten zijn het over één ding eens: de volatiliteit op de aandelenmarkt zal in 2018 sterker worden. Dat houdt in dat er meer- en sterkere prijsstijgingen- en dalingen zullen optreden. Dat zal dan mede komen door stijgende rentes en voor de Europese markt factoren als de olieprijs- en Brexit.

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welke aandelen te kopen in 2018. Wel is het opvallend dat verzekeraar Aegon in veel lijstjes voorkomt. Toch zou je beter aandelen kunnen kopen op basis van recente ontwikkelingen. Zo kan actueel nieuws een veel betere indicatie geven van stijgingen- en dalingen dan een analist die dit in het voorgaande jaar probeert. Let op kwartaal- en jaarcijfers, let op grote orders en ontwikkelingen bij de grote bedrijven en handel daarnaar.

Aandelen kopen kan bij verschillende brokers. Heb je nog geen broker op het oog? Dan is het zeker verstandig de verschillende brokers te vergelijken voordat je serieus met beleggen aan de gang gaat. Brokertarieven zijn namelijk erg verschillend.

Cryptovaluta in 2018

Het klinkt erg interessant om te gaan beleggen in cryptovaluta. En hoewel de meerderheid van de analisten geloofd dat de waarde van cryptovaluta ook in 2018 zal doorstijgen, wordt er ook gewaarschuwd voor verschillende rampscenario’s. Zo zou de Bitcoin bijvoorbeeld steeds interessanter worden voor hackers en is de Bitcoin in 2017 zo hard gestegen, dat deze in 2018 wel eens geheel onderuit zou kunnen gaan.

Ben je toch van plan te gaan beleggen in cryptovaluta in 2018? Dan raden wij aan dat niet te doen via een broker, maar gewoon ‘echte’ munten te kopen. Je betaalt dan eenmalig een kleine verwerkingsbijdrage, maar maakt daarna geen kosten meer. Bij deze handel in cryptovaluta komt wel het één en ander kijken. Handelen in cryptovaluta kan via verschillende websites. Daar vindt je ook uitgebreide informatie over het bewaren van de cryptovaluta in een zogenaamde wallet (een digitale portemonnee). Houdt wel in gedachte dat de koersen niet alleen erg snel kunnen stijgen, maar ook erg snel kunnen dalen. Cryptovaluta koersen hebben een zeer hoge volatiliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *