Sparen of beleggen in 2017?

In 2016 is het aantal Nederlandse huishoudens dat actief in de beleggingswereld gegroeid met maar liefst 100.000 huishoudens. Momenteel zijn meer dan 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens nu actief op de beleggingsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar TNS.

Spaarrente
Met de huidige spaarrente van ongeveer 0,3% is het niet gek dat huishoudens met spaargeld op zoek gaan naar een manier om een beter rendement te behalen. Omdat de huidige rente bij de ECB zeer laag staat en het ernaar uitziet dat deze niet snel omhoog zal gaan, is de verwachting dat de spaarrente ook in 2017 niet veel hoger dan deze 0,3% zal gaan uitkomen.

Beurskoersen 2016
De ontwikkelingen van de beurskoersen zijn in 2016 een stuk voordeliger geweest voor beleggers dan de spaarrente ontwikkelingen voor spaarders. De AEX bijvoorbeeld heeft een 2016 een rendement van net iets meer dan 10% behaald. Dit percentage is voor spaarders bij lange na niet haalbaar. Het is dus niet zo gek dat het aantal beleggende huishoudens in 2016 met bijna 10% is gestegen. Omdat de vooruitzichten voor 2017 niet veel beter zijn voor spaarders dan in 2016, is het zeer waarschijnlijk dat het aantal beleggende huishoudens ook dit jaar weer zal gaan groeien.

Zelf beleggen
Zelf gaan beleggen klinkt aantrekkelijk, maar vereist wel enige kennis. Op onder andere Bankinfo.nl kom je snel meer te weten over de kosten die door verschillende Nederlandse brokers worden gerekend. Zo zal het bijvoorbeeld niet heel interessant zijn om 1000 euro te beleggen tegen 10% rendement, bij een broker die meer dan 100 euro aan kosten rekent op jaarbasis. Je bent het gehele rendement dan namelijk al kwijt aan kosten. Het is dus belangrijk de kosten goed in de gaten te houden wanneer je op zoek bent naar een broker.

Brokers vergelijken
Voordat je de verschillende brokers gaat vergelijken is het ook nog belangrijk te bedenken op welke manier je wilt gaan beleggen. Online brokers zijn in grote aantallen vertegenwoordigd. Om veilig te beleggen is het wel aan te raden voor een broker te kiezen die gebruik maakt van een goed handelsplatform en duidelijke instructies. Daarnaast is het zeker voor beginners aan te raden te handelen zonder hefboom. Op deze manier beperk je zowel de winst als het verlies, maar behaal je met een goede investering over een langere periode toch een rendement dat vele malen hoger ligt dan bij een spaarrekening. Ook brokers vergelijken kan op Bankinfo.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *