Aandelen voor later

Aandelen handel is een vak apart, maar kan als appeltje voor de dorst gebruikt worden bij het aanvullen van je pensioen. Veel mensen gebruiken namelijk dividend aandelen als investering van een deel van hun vermogen. Aandelen die vanuit de historie waarde vast zijn en een substantieel van hun vermogen aanwenden om beleggers te belonen voor hun trouwe belegging.

Welke strategie past bij mij?

Veel Nederlanders bouwen maandelijks pensioen op, in de meeste gevallen via het loon bij de pensioenorganisatie gekozen door de werkgever. Wat je te besteden hebt nadat je met pensioen gaat, hangt af van de structurele opbouw van je pensioen, je AOW en je aanvullende reserves. In veel gevallen valt je pensioen indicatie wat tegen. Dus het bedrag dat je maandelijks krijgt en te besteden hebt nadat je met pensioen bent. Vaak is dat je maandelijkse pensioenbedrag plus je AOW. Hiervan moet je je vaste lasten betalen en wat er overblijft kun je uiteraard vrij besteden. Belangrijk is wel inzicht en dat is eenvoudig. Bekijk hier hoe je inzicht krijgt in je eigen pensioen situatie via mijnpensioenoverzicht.

Wil je meer, dan doe je er verstandig aan om daar op tijd over na te denken. Aandelen kunnen een strategische investering zijn om je pensioen aan te vullen. Een aantal voorbeelden.

Maandelijkse investeren

Je kunt bijvoorbeeld kiezen om maandelijks in een fonds of periodiek aandelen van een bepaald bedrijf of een groep bedrijven in te kopen en lange tijd aan te houden (meerdere jaren). Je hebt dan minder last van economische golfbewegingen, omdat je einddoel veel verder ligt dan deze schommelingen. Belangrijk is wel dat je investeert in degelijke bedrijven en geen risicovolle ondernemingen. Denk aan Shell, Unilever en KPN. Bedrijven die meer dan honderd jaar bestaan, vallen normaal gesproken ook niet snel om.

Investeren in degelijkheid

Winst of verlies bij aandelen hangt puur af van voor welke prijs je instapt en uitstapt. Je kunt ervoor kiezen scherp (goedkoop) in te stappen in een dividend aandeel en daar ook langer in te blijven investeren. Het voordeel is, dat je naast koerswinst op een eventueel exit moment ook jaarlijks van dividend profiteert. Aandelen met relatief hoog dividend zijn op dit moment bijvoorbeeld. Wereldhave en Vastned Retail. Het voordeel is, dat je aan het eind ook met wat verlies kunt eindigen, want het dividend zal dat vaak groots compenseren.

Risicovol beleggen

Het is uiteraard ook mogelijk om meer risico te nemen en actief te beleggen. Het is dan wel aan te raden je goed te laten informeren en de markt nauwlettend in de gaten te houden, want verloren geld krijg je niet zo snel terug.

Kies je voor aandelen als aanvullingsstrategie voor je pensioen. Laat je dan zeker adviseren door financieel professionals.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *